Artikler

TIPS TIL HØST OG OPBEVARING AF BLOMSTERFRØ

af Sara Mau

TIPS TIL HØST OG OPBEVARING AF BLOMSTERFRØ

Mange høster frø fra deres blomster i løbet af efteråret for at kunne så dem igen i sæsonen efter. Det er både hyggeligt og besparende.

Når vi ser på opbevaringsteknikker, er det vigtigt at forstå frøhvilen. Frøhvilen er den overlevelsesmekanisme i frø, hvor vækst og udvikling midlertidigt standses. Det er en naturlig pauseknap, der sikrer, at frø ikke spirer, før forholdene er optimale. Dit mål med at opbevare frø er at bevare denne dvale indtil plantetidspunktet.

 

Her får du mine bedste tips til at sikre at dine hjemmehøstede frø bliver til en masse blomster næste sommer:

INDSAMLING AF FRØ

 • Vælg omhyggeligt
  Når du høster frø fra dine blomster er det vigtigt at vælge sunde "forældreplanter". Jo sundere moderplanten er, jo bedre er kvaliteten af frøene

 • Timing er vigtig!
  Frøene skal være modne, men skal høstes før de spredes naturligt. Generelt vil frøene være brune eller sorte når de er klar til høst. De fleste modne frø er også hårde når de er modne. Test evt med en negl. Kan du klemme frøet over, så er det  stadig umodent.

 • Høst omhyggeligt
  Saml sunde frø, undgå dem, der viser tegn på sygdom eller skade.

 

RENGØRING OG TØRRING

 • Rens frøene grundigt
  Fjern skaller, bælge eller andre plantematerialer. Dette mindsker risikoen for skimmelsvamp og sygdomme under opbevaring.

 • Tør frøene
  Spred frø ud på et varmt, luftigt sted uden for direkte sollys i cirka en uge - gerne på køkkenrulle, i et kaffefilter eller en tørrepose. Frø skal være helt tørre at røre ved før opbevaring.

 

 

 OPBEVARING

 • Beholdere
  Brug papirkonvolutter, stofposer eller i glas med skruelåg. Ikke plastikposer, da restfugt kan få indholdet til at rådne i en lufttæt plastikpose. Husk at mærke hver enkelt beholder med sort og dato for indsamling (man glemmer det nemlig!). Gem evt små silicaposer og læg dem ved frøene.

 • Tørt og køligt
  De fleste frø opbevares helst køligt og tørt. De hårdføre sommerblomster kan opbevares i køleskab, og ærteblomster kan tåle opbevaring i fryser, hvor de kan holde sig i årtier! De ikke-hårdføre sommerblomster skal helst bare have "kælderkøligt" og tørt. Har du ikke muligved for at opbevare dem ideelt, så gå efter et sted der er tørt og hvor temperaturen ikke svinger for meget - et skab i husets køligste rum er også fint. Undgå helt at opbevare ude i fx skur og drivhus. Det overlever de færreste frø.