Artikler

TIPS TIL HØST AF BLOMSTERFRØ

af Sara Mau

TIPS TIL HØST AF BLOMSTERFRØ

Mange høster frø fra deres blomster i løbet af efteråret for at kunne så dem igen i sæsonen efter. Det er både hyggeligt, bæredygtigt og besparende - og sikrer at du kan så de blomster du elsker.

Her får du mine bedste tips til at sikre at dine hjemmehøstede frø bliver til en masse blomster næste sommer:

INDSAMLING AF FRØ

  • Vælg omhyggeligt
    Når du høster frø fra dine blomster er det vigtigt at vælge sunde "forældreplanter". Jo sundere moderplanten er, jo bedre er kvaliteten af frøene

  • Timing er vigtig!
    Frøene skal være modne, men skal høstes før de spredes naturligt. Generelt vil frøene være brune eller sorte når de er klar til høst. De fleste modne frø er også hårde når de er modne. Test evt med en negl. Kan du klemme frøet over, så er det  stadig umodent.

  • Høst omhyggeligt
    Husk kun at samle sunde frø, undgå dem, der viser tegn på sygdom eller skade.

 

RENGØRING OG TØRRING

  • Rens frøene grundigt
    Fjern skaller, bælge eller andre plantematerialer. Dette mindsker risikoen for skimmelsvamp og sygdomme under opbevaring.

  • Tør frøene
    Pluk de tørre frøstande af efter en periode med tørvejr (hvis muligt..), og spred dem ud på aviser i et tørt og varmt rum. Når de er gennemtørret, fnuldrer man de tørre frøstande, og frøene kommer til syne. Fjern plantefnuldret, så kun frøene er tilbage. Nu har du dine egne blomsterfrø til næste sæson.
    Man kan også klippe hele stænglen af, og lade den hængetørre I en tørrepose. Denne metode er god til planter med mange små frøstande pr stængel som fx prydtobak, sommerriddersporer, dusksalvie og …….Men også fx valmue stængler med de store hoveder, sprængfyldt med frø, kan puttes i nettet med hovedet nedad. Så drysser frøene ud af sig selv, mens de tørrer.

  • Undgå fugt
    Put de tørre frø i papirsposer eller papirkuverter med tydeligt navn på.
    Opbevar dem ikke i plastikposer, da den sidste rest af fugt ikke kan slippe væk, og man risikerer at frøene rådner.
Tags: