
Med de rette planter, lidt pleje og en smule tålmodighed kan du forvandle din altan til en grøn oase midt i byen. Uanset om du vil tiltrække bier og sommerfugle, dyrke duftende blomster eller bare nyde den ro, som planter kan give, er der masser af muligheder for at skabe et personligt, blomstrende fristed – selv på få kvadratmeter.
Læs mere om hvordan du skaber en blomstrende oase her:
Guide til at dyrke blomster på altanen
Drømmer du om en farverig, insektvenlig, spiselig, frodig eller duftende altan? Det kan være svært at at få succes på altanen, men hvis man sørger for at dyrke blomster der egner sig til de forhold du har på altanen, så er succeen inden for rækkevidde. Uanset om din altan er i fuld sol eller delvis skygge, kan du skabe en lille oase fyldt med blomster og grønne planter, der spreder glæde hele sommeren. Denne guide hjælper dig godt i gang, uanset om du er nybegynder eller bare har brug for lidt inspiration.
Vælg de rette planter til din altan
Før du kaster dig ud i at så og plante, er det en god idé at overveje, hvordan solforholdene er på din altan. Hvis din altan får seks timer eller mere direkte sollys om dagen, har du de bedste betingelser for at dyrke solelskende planter som fx lavendel, agastache, californisk guldvalmue, stolt kavaler, solsikker og purpursolhat. På muren vil klatreroser elske at sole sig.
Hvis din altan derimod kun får tre til fem timers sollys, vil planter som fingerbøl, stedmoderblomster og prydtobak trives bedre. De kræver ikke lige så meget sol og vil stadig kunne give din altan masser af blomster og farve.
Har du en altan, der primært ligger i skygge, kan du stadig få en frodig atmosfære med skyggeelskende planter som fx bregner, hosta, vedbend, mange forskellige typer klematis og de duftende kaprifolier.
Mange buske og træer, trives også i halvskygge. Det gælder fx hortensiaer og den smukke viburnum (Viburnum x burkwoodii), Rhododendron (vælg en af de små typer), blærespiræa, den smukke hvid kornel og den duftende konvalbusk.
Hvordan dyrker man blomster på altanen?
Du har mange muligheder for at dyrke blomster, selv på en lille altan. Krukker og potter er ideelle. Jo større de er, jo nemmere er det at få planter der trives. Altankasser kan hænges på gelænderet, hvor de kan give plads til krydderurter og mindre blomster. Store plantekasser er en smart løsning, hvis du vil have store planter/små træer på altanen. Det giver planterne mulighed for at sende rødderne dybere ned i jorden, mens vertikale espalier, gør at du kan udnytte højden på altanen og derved både spare plads, og skabe frodighed. Hvis du ikke må skrue noget op i muren, så findes der mange plantekummer på markedet med indbygget espalier.
Husk at undersøge hvor meget vægt din altan kan tåle. Store plantekasser fyldt med fugtig jord er meget tunge.
Vanding og pleje – få dine planter til at trives
Planter på altanen kræver mere vand end planter i jorden, fordi jorden i krukker og altankasser tørrer hurtigere ud. Vanding bør ske regelmæssigt, især på varme dage og på dage med blæsevejr. Det kan være en fordel at investere i selvvandingspotter, hvis du ofte er væk hjemmefra, eller hvis du vil gøre det nemmere at holde planterne fugtige.
Gødning er også vigtig, da næringsstofferne i pottejorden hurtigt bliver opbrugt, så det skal tilføres i løbet af sæsonen. Vælg den gødning der passer dig bedst, og hold dig til den anbefalede mængde. Det er fristende at ‘give lidt ekstra’, men det er ikke godt for planterne.
Sidst men ikke mindst - så er det de færreste planter der elsker blæsevejr. Det kan derfor virkelig godt betale sig at skabe læ på altanen. Det kan gøres ved at sætte læhegn op og ved at plante træer i store krukker. Hvis din altan føles som en tur til Vesterhavet, så vil de færreste planter trives der.
Husk også at jo flere planter (jo tættere de står) jo større trivsel. Planterne danner deres eget mikroklima, og beskytter på den måde hinanden.
Overvej planternes størrelse og vækst
Det er vigtigt at tage højde for, hvor store planterne bliver. Små blomster som fx stedmoderblomster, og bjergmynte er perfekte til altankasser og mindre potter. Mellemstore planter som lavendel, agastache og lupin kræver lidt mere plads og passer godt i mellemstore krukker. Store planter som fx høje solsikker, roser og små træer kræver store krukker eller plantekasser for at trives.
Den spiselige altan
Ønsker man spiselige afgrøder på altanen, er det oplagt ,udover de spiselige blomster, at kigge på forskellige typer af bærbuske.
Vindruer er selvfølgelig det mest oplagte (gå efter en type der trives udenfor), men også ribs, solbær, hindbær og stikkelsbær trives alle fint i krukker. Vælg evt en blanding mellem almindelige og opstammede planter, så du udnytter pladsen optimalt.
Du kan også dyrke figner, tomater og sågar æbler på din altan.
Hvis du drømmer om et æbletræ, så vælg et såkaldt ‘Familietræ' podet på en svagtvoksende stamme. Så får du et lille træ, der bestøver dig selv. Friskplukkede æbler fra altanen - det kan da noget!
Du kan også dyrke de små græskartyper. De kan både bugte sig langs kanten af altanen, eller bindes op.
Gode råd til begyndere
Hvis du er nybegynder, kan det være en fordel at starte med nogle af de lettere blomster. Morgenfruer, blomsterkarse, stedmoderblomster og solsikker er blandt de nemmeste og mest taknemmelige blomster at begynde med. Det er også vigtigt at læse informationen på frøposen grundigt – her finder du alt, hvad du skal vide om såtidspunkt, solforhold og vanding.
Husk også at plukke blomsterne regelmæssigt, og fjern visne blomster. Jo mere du plukker, desto flere blomster vil planten producere. Hold også øje med skadedyr, da små rum som altaner kan blive et yndet sted for bladlus og snegle, især hvis planterne står tæt. Spul bladlusene af bladene, og fjerne alle snegle du ser.
Planlæg altanens blomstring hele året
Selvom mange planter blomstrer om sommeren, er det muligt at holde din altan farverig hele året rundt. Om efteråret kan du lægge tulipan, allium og narcis-løg, der giver blomster i det tidlige forår. Om sommeren er udvalget af blomstrende vækster enormt, og i efteråret kan fx græskar, blomsterkarse og solhat pryde altanen. I vintermånederne kan du give altanen et grønt udtryk med stedsegrønne planter som fx vedbend, takskugler og små nåletræer samt juleroser/påskeklokker der tilmed blomstrer i de kolde måneder.
Find de rette frø til din altan på Botania.dk
Hos Botania.dk har vi gjort det nemt for dig at finde frø, der passer perfekt til din altan. Klik på ‘altan’ filtret, og de solforhold du har på din altan, eller vælg en af de 6 altanpakker der er sammensat til præcis den type altan du ønsker.