Artikler

SÅDAN GØR DU DINE REDSKABER KLAR TIL EN NY SÆSON I HAVEN

af Sara Mau

SÅDAN GØR DU DINE REDSKABER KLAR TIL EN NY SÆSON I HAVEN


Mens vi går og venter på at kunne plante ud eller så i haven, så kan det være en god idé at bruge et par timer på at gøre havens redskaber klar til en ny sæson. Især hvis du (som jeg) er typen der lagde redskaberne fra dig sidst du brugte dem, og de nu har ligget urørt siden en gang i efteråret.

Hvis du mangler motivationen til at gå i gang, så bare tænk på hvor meget nemmere forårets arbejde bliver når saks, spade og hækkesaks igen er skarpe. Og hvis du skærer grene af med en sløv saks, så er der meget større risiko for sygdom.


Rensning af redskaber

Har redskaberne jord og plantesaft (saftsyre) på skal det renses af. Jorden holder på fugt (så metallet ruster), og saftsyren nedbryder metallet. Brug lunkent vand, det burde kunne gøre det. Lad redskaberne tørre helt før du gør mere ved dem.

Er der rust på metallet kan du med fordel lægge dem i en 1:1 blanding af eddike og vand. Lad dem ligge over natten, og fjern så rusten ved at skrubbe dem med cirkulære bevægelser med en ståluldssvamp. Skyl dem med sæbevand og almindeligt vand, lad dem tørre, og giv dem til sidst olie. Et alternativ er at “skrubbe” redskaberne med stanniol du har krøllet let sammen.


Slibning af redskaberne

Når spader, skovle og mindre redskaber er renset kan du med fordel slibe dem.

De større redskaber kan du slibe med en almindelig, mellemfin fil, som du så kører frem over skæret i en vinkel på 30-45 grader - prøv at se om du kan ramme samme vinkel som skæret havde i forvejen. Når du har slebet kanterne giver du dem olie, så er de klar.

Sakse og mindre redskaber rengør og sliber jeg med ARS rensevæske og slibesten som du kan finde under ‘udstyr’ på siden.

Jeg tillader mig ca. hvert andet eller tredje år at give redskaberne en professionel slibning - de fleste har en sliber i området, ellers findes der mobilslibere. Mange havecentre har også “slibedage” hvor der holder en sliber ved centeret.


Gør skafterne klar

Det er så skønt at arbejde med et glat og “blødt” skaft på spader og mindre redskaber. Er skafterne blevet ru kan de nærmest være ubehagelige at holde på, men det er let at få dem klar igen. Tag noget almindeligt sandpapir (jeg bruger korn 200) og kør et par gange frem og tilbage, så skulle de meget hurtigt begynde at føles rare igen. Tag en klud med linolie og smør dem, så holder de længe.


Hold gerne redskaberne adskilt

Når du igen går igang med at bruge redskaberne, så prøv at undgå at sætte dem tæt sammen i krukker eller lignende - skærene risikerer at slå mod hinanden og blive beskadiget. Der findes en masse gode ophæng til redskaber i diverse havecentre.