Artikler

GUIDE TIL AT PRIKLE OG POTTE OM

af Sara Mau

GUIDE TIL AT PRIKLE OG POTTE OM

Har du allerede sået frø, vil du opleve at de på et tidspunkt begynder at mangle plads, og vokse ud af deres første vokseplads. Så nu skal du til at prikle!

Prikle er et nyt ord for de fleste begyndere i haven, og betyder helt enkelt at man flytter den lille nye plante fra sin første (for trange) vokseplads, til den næste vokseplads.


Det er ikke svært at prikle med succes, men det kræver lidt øvelse at gøre det (og selv garvede hænder, vil hvert år miste et par småplanter i processen).


Det er kun hvis du har bredsået (altså sået frøene i samme frøbakke, og ikke i individuelle celler/potter), at du skal prikle. Når planterne har dannet ca 2 sæt blivende blade, er det tid til at få skilt småplanterne ad og placere dem i små individuelle potter, hvor de kan gro videre.


Brug en priklepind, en lille smal gaffel eller en blyant, til forsigtigt at løfte planterne ud af deres voksested. Det er vigtigt at man rører mindst muligt ved de små skrøbelige småplanter.

Hvis de er filtret ind i hinanden, kan man lige så forsigtigt trække dem fra hinanden ved at holde i kimbladene og ‘pusle’ dem fra hinanden.

Kimbladene er de første små to runde blade planten danner (de ligner ikke plantens blivende blade). 

Kimbladene vil under alle omstændigheder falde af/visne, og planten har ikke længere brug for dem.

De blivende blade har planten derimod brug for, så dem skal man undgå at beskadige. Det er heller ikke smart at holde i stilken, for hvis den knækker, så slutter livet for den lille plante.


Hav en en ny potte klar med en god spagnumfri krukkemuld i. Lav et hul der er stort nok til at rødderne kan være der. Få forsigtigt rødderne ned i hullet, og ‘put’ forsigtigt jorden rundt om småplanten uden at presse luften ud af den. Det er vigtigt at rødderne får jordkontakt uden at blive mast. 

Sørg for at planten står i samme højde som den gjorde i såbakken. Er den blevet lidt ranglet, kan du godt sætte den lidt dybere i den nye potte. Husk at vande grundigt fra bunden. 


Når planten så igen skal i en større potte, kalder man det for at ‘potte om’, eller ‘potte op’. 

Den proces er en del nemmere, da planten allerede har sin egen lille rodklump med jord, og derfor ikke er nær så sart.


Hvis du synes det lyder bøvlet med at prikle, kan du overveje udelukkende at bruge såbakker med celler i, så hver lille spire har sin egen plads fra start af.