Artikler

SÅDAN SÅR JEG ÆRTEBLOMSTER I DRIVHUSET OM EFTERÅRET

af Sara Mau

SÅDAN SÅR JEG ÆRTEBLOMSTER I DRIVHUSET OM EFTERÅRET

Hvorfor så ærteblomster allerede i efteråret? 

Den altoverskyggende grund er ikke at man får blomster tidligere, det gør man nemlig ikke, men man får flere blomster!

Ærteblomster kan ikke snydes til at blomstre tidligere, ved en tidligere såning. De blomstrer nemlig når dagslængden er passende. Altså når mængden af lys er præcis som de vil have den. Men ærteblomster sender deres blomsterstilke op fra bladhjørnerne (altså derfra bladene gror ud på stænglen). Dvs jo højere planten er på start blomstringstidspunktet, jo flere bladhjørner og dermed flere blomster.

Men der er flere plusser ved en efterårssåning. Man slipper for lange, lyse ranglede indendørssåede ærteblomster, der er sarte ved udplantning. De efterårs såede planter kan plantes ud i det tidlige forår, da de er meget kuldetolerante. På det tidspunkt vil man gerne have plads til alt muligt andet i drivhuset.

SÅDAN SÅR JEG FRØENE

Jeg sår dem fra midt til slut september. Luften er på det tidspunkt stadig forholdsvis lun, og der er stadig en del dagslys. Sås de senere end slutningen af september, risikerer man at spirerne bliver lange, tynde og blege, i stedet for korte og kraftige (som er det vi ønsker).

Jeg sår ærteblomstfrøene i alm krukkemuld i potter på størrelse med en dåse flåede tomater.

Jeg lægger dem i blød i vand i et par timer først, for at blødgøre den tykke yderste hinde rundt om frøet. Undlad at lade dem ligge i vandet fx natten over, da det kan få frøene til at suge så meget vand, at de rådner når de kommer i jorden.

De sås i ca 1 cm dybde, 3 i hver potte, og får så lov at passe sig selv i drivhuset indtil foråret. De skal selvfølgelig have vand, men pas på med at overvande. Da de ikke vokser så meget i løbet af vinteren, er deres vandforbrug ikke så stort.

Hvis der kommer et par nætter med ekstra kulde, kan de med fordel dækkes over med lidt fiberdug.

I modsætning til de forårssåede ærteblomster, så danner de efterårssåede selv sideskud, og behøver derfor ikke at blive knebet, for at danne flere blomster. 

I det tidlige forår (de er meget kuldetolerante) planter jeg dem ud med ca 20 cm mellem hver potte (som der jo er 3 planter i). Jeg planter dem ud på begge sider af et 2 meter højt hegn lavet af hønsenet.

På den måde får man plads til ca 30-36 planter pr meter. Det er ærteblomsthimlen når de springer ud! 


Jeg vil vinteren igennem lægge videoer op af min vinterdyrkning af ærteblomster på Instagram og Facebook.

Se alle ærteblomsterne i Botania sortimentet ved at klikke her.