Artikler

ÅRETS HITS 2023

af Sara Mau

Årets Hits 2023

Så går året på hæld, og for haveentusiaster betyder det ofte startskuddet på den nye havesæson. En skøn tid hvor der drømmes om lyse dage med masser af blomster og måske også egne havebuketter.

Her får du lidt inspiration fra hvad andre har været vilde med i 2023, samt det som jeg betegner som "årets oversete". Den håber jeg at flere får øje på i 2024.

 

ÅRETS HIT: VILD GULEROD 'DARA'

Der er solgt mere end dobbelt så mange poser 'Dara' som af den næst-mest solgte blomst, så konklusionen er klar: For andet år i træk er 'Dara' årets hit.

Og jeg kan godt forstå det - Den er fantastisk på alle planer: i havens bede mellem stauderne, 5 stilke alene i en vase på bordet eller som fyld i de blandede buketter.

Derudover er den smuk tørret og insekterne er vilde med den.

 

 

ÅRETS OVERRASKELSE: BOTANIAS ROKOKO-MIX

Som jeg skrev i det seneste nyhedsbrev, så fik jeg i år lov at lave min egen frøkenhat blanding, og med hjælp fra jer blev den navngivet "Rokoko".

Jeg syntes det var så fantastisk (og også lidt nervepirrende) at få lov at lave mit helt eget mix. Jeg er meget tilfreds med det, men må indrømme at jeg blev overrasket over hvor godt I tog imod det.
Det har været med i de fleste ordrer siden det landede, så nu er jeg ved at løbe tør, og min første opgave når leverandøren vender tilbage fra juleferien bliver at bestille flere. Det er da lidt af et juleeventyr!ÅRETS HØJDESPRINGER: RØLLIKE "PASTELS SUMMER MIX"
Den skønne røllike 'Pastel Mix' stormede ind i sortimentet i 2023. Den har også lutter gode egenskaber, så det er fuldt ud fortjent.

Den mest åbenlyse egenskab er jo dens skønhed, men også dens hårdførhed, lange holdbarhed i vase, insektvenlighed og vinterskønhed er værd at tage med.
ÅRETS OVERSETE: ORIENTALSK PILEURT 'KISS ME OVER THE GARDEN GATE'
Bare navnet på denne smukke blomst, synes jeg jo er nok i sig selv. Men det er jeg tilsyneladende (næsten) alene om, og det forstår jeg ikke.

Første gang jeg så den smukke 'Kiss me...' var i en have i Sydengland, hvor den lænede sig nonchalant opad et pileflethegn. Jeg var forelsket på stedet, og spurgte den skønne haveejer om navnet og en dyrkningvejledning. Jeg skaffede frø, og har siden haft den i haven hvert år, til stor begejstring. Det er den blomst de fleste af mine havebesøgende spørger til, og jeg har den i stort set alle mine buketter.

Sneglene er glade for den, når den er spæd, men jeg planter den først ud når den har lidt højde, og der har selv den mest ihærdige snegl ikke en chance!
I år lykkedes det mig så endelig at købe frø til Botania, og jeg tænkte de ville blive revet væk, men sådan er et ikke helt gået :) Men jeg bliver ved med at have den i sortimentet, for den har trods alt en lille trofast fanskare, og jeg vil aldrig selv være den foruden i min have. Du kan se den på mit profilfoto øverst, hvor den hænger ud over blomsterspanden i højre side af fotoet.
Tags: