Artikler

EN GUIDE TIL INDENDØRSSÅNING I FORÅRET

af Sara Mau

EN GUIDE TIL INDENDØRSSÅNING I FORÅRET

Det er let at komme i gang med at så indendørs - og gevinsterne er mange: Du kan give frøene de optimale betingelser, dine små stiklinger er beskyttet mod det danske vejr og du får ofte blomster tidligere! 

Det kan variere lidt fra blomst til blomst hvordan de skal sås, men hvis du følger instruktionerne på pakken og nogle generelle retningslinjer er det ikke så svært at få succes.

Det skal du bruge:

  • Blomsterfrø 🙂
    Husk at læse på pakken hvordan og hvornår de helst vil sås. En god rettesnor er: hellere så lidt sent, end for tidligt. Sår man for tidligt (feb/marts uden plantelys fx, risikerer man ranglede småplanter, fordi de ikke får nok lys).

  • En egnet beholder 
    Det kan være bakker der er lavet til formålet (køb i så fald hårde plastbakker i god kvalitet, der kan holde i mange mange år). Du kan også genbruge plastikbakker fra kød, gulerødder eller lignende. Sørg for at vaske specielt bakker der har været kød i, grundigt før brug.
    Man kan også bruge potter lavet af nedbrydelige materialer, fx kokosfibre. Selv bruger jeg dem ikke, da jeg synes det er svært at styre vandingen af de små frø og planter, når potten i sig selv også suger vand. Vælger man at bruge dem, skal man huske at vande meget grundigt efter planterne er sat ud i haven, da de ellers ikke formulder.
    Uanset hvilken type beholder man bruger, er det vigtigt at der er drænhuller i bunden (så rødderne ikke drukner), og at beholderen er min 4-5 cm dyb.

 

  • Jord til at så i
    Jeg bruger ikke selv så- og priklemuld, men almindelig spagnumfri krukkemuld. Jeg ved godt man siger at rødderne bliver svitset af et evt højt indhold af gødning i jorden, men det er aldrig noget jeg har oplevet. Så- og priklemuld er lækrere at arbejde med, men også dyrere. Det er finere i strukturen, og derfor lettere at få jævnt i potterne og bakkerne. Så det er op til pengepung og temperament hvilken jord man bruger. Vigtigst er bare at det er spagnumfri, da vi skal passe på vores tørvemoser. Jeg kan ikke anbefale at bruge jord fra haven, da den er fuld af frø der vil spire sammen med dit udvalgte blomsterfrø, og derved kæmpe om pladsen med den ønskede spire. Poser beregnet til kapilærkasse dyrkning i drivhuset, er heller ikke egnede, da de ofte er meget kraftigt gødet.

  • En vandkande

  • Planteskilte og egnet blyant/tusch (!!)
    Med skilte kan du holde styr på hvad du har sået (man tror man kan huske det, det kan man ikke), og en vejrbestandig tusch eller blyant. Du kan finde dem under udstyr her på siden.

  • Et låg der dækker jorden. Det kan være alt lige fra fine små gennemsigtige plastlåg der passer til bakken, eller et stykke plastfilm/frysepose der kan lægges over de nysåede frø for at holde dem fugtige. Idéen er at lave et slags 'mini-drivhus', hvor frøene ikke så nemt tørrer ud.

  • En bakke under beholderne. Så undgår du at der løber vand ud, og du kan vande fra bunden (se nedenfor).

Dette KAN du bruge:

Vermiculite
Er et mineralsk materiale, der kan suge meget vand. Det bruges til at drysse ovenpå de nysåede frø for at holde på fugtigheden. 

Perlite
Er også et mineralsk materiale. Perlite bruges til at blande i jorden, så jordstrukturen holder sig luftig og så vand hurtigere kan løbe af. Jeg laver en blanding af ca ⅓ perlite og ⅔ jord. Jeg bruger begge dele når jeg sår mine frø, men det er ikke nødvendigt for at få succes med sin forspiring.

Varmemåtte
Bruges til at lægge under spirebakken når du har sået. De fleste frø ynder at have det varmt når de skal spire, og her er varmemåtten en stor hjælp. Har man et sted med varme i gulvet, eller en vindueskarm med radiator under, er det også fint. Der findes et hav forskellige slags varmemåtter. Man kan få typer med termostat (som ikke er nødvendigt til hobbydyrkeren), mange forskellige størrelser osv. Selv køber jeg efter størrelse (så de passer der  hvor de skal ligge). De skal kun bruges kort, da de skal væk så snart småspirerne er spiret.


Plantelys

Plantelys SKAL bruges hvis man starter med at forspire tidligt (fra februar/marts). Starter man først i april er det ikke nødvendigt. Ofte er det største problem ikke at få frøene til at spire, men at få dem til ikke at blive ranglede, fordi de strækker sig efter lyset i de mørke måneder. Spirerne skal helst have lys i 14-16 timer i døgnet, og det er umuligt i februar uden plantelys, selv i en vindueskarm mod syd. Det er lidt af en jungle at købe plantelys, men pris og kvalitet går hånd i hånd her, er min erfaring.

 

 

Hvordan sår man?

  1. Tag jorden du vil bruge, ‘ælt’ den lidt og sørg for den er fri for klumper.

  2. Fyld beholderne med ca 2/3 jord. Bank beholderen let mod bordet så jorden sætter sig lidt, men stadig er luftig. Pres ikke jorden sammen med fingrene ned i potten. Jorden skal være luftig, dog uden store luftlommer i.

  3. Så frøene. Læs på pakken hvilken dybde frøet skal sås i - hvis du er i tvivl om dybden, så er det bedst ikke at så for dybt. En god tommelfingerregel er at bittesmå frø blot drysses ovenpå jorden, mens store frø, som fx ærteblomstfrø, sås ca 3x deres ‘højde’ dybt. Drys evt vermiculite på toppen, hvis du bruger det.

  4. Vanding: Jeg vander altid fra bunden, da man så er sikker på at al jorden er gennemvædet. Stil din potte i en bakke (jeg bruger skobakker (tak, Ikea), da de er gode i størrelsen, og passer til mine vindueskarme). Sørg for at jorden er gennemvædet (det er den når du kan se overfladen bliver mørkere) og hæld derefter overskydende vand fra, så frøene ikke sjopper i vand.

  5. Sæt et skilt i jorden så du ved hvilken blomst du har sået. Du kan ikke huske det om nogle uger (det ved jeg af bitter erfaring..)

  6. Dæk beholderne med det klare plastlåg, eller plastik (det må gerne ligge direkte på jorden, da det skal af så snart frøene spirer) og sæt dem varmt - de fleste frø vil helst have temperaturer omkring 20 grader og lys 14-16 timer i døgnet. Husk at holde øje med jorden dagligt, da frøene ikke må tørre ud. Har du en varmemåtte stilles de på den, eller et andet varmt sted (i vindueskarm over radiator, eller på et gulv med gulvvarme).

  7. Så snart frøene begynder at spire, skal låg/plastik af. De skal fjernes fra varmemåtten, hvis man bruger sådan en, og bakken skal nu stilles så lyst og køligt som muligt (under plantelys eller i sydvendt vindueskarm). Nu gælder det om at få sunde småplanter, der ikke er lange og blege, fordi de har stået for varmt og strukket sig efter lyset. Bruger du plantelys, så lad det være tændt 16 timer i døgnet (ikke mere, det stresser planterne), og hæng plantelyset ca 5-10 cm over småspirerne. 

  8. Vand jorden dagligt, gerne nedefra. Det er vigtigt at jorden er fugtig men ikke våd.

  9. De to små første blade du ser hedder kim-blade, og ligner ikke de blade den voksne plante har. Efter noget tid får den lille spire sine første blivende blade og på nogle småplanter vil kim-bladene visne bort (så det skal du ikke blive bekymret over). Fra da af kan man vande sine spirer med en mild gødningsopløsning ca hver-hveranden uge.


I den næste artikel gennemgår jeg hvordan planterne skal gøres klar til livet udendørs, det man kalder at prikle.

Tags: